Interview Plus – Matt Turpin (2022)

Matt Turpin, bývalý poradce Bílého domu, expert na vztahy s Čínou. Po ruské invazi na Ukrajinu se pozornost západních politiků a bezpečnostních expertů pochopitelně soustředí na Moskvu. Nezapomíná ale Západ na Čínu, která může být podobně nebezpečná? Jak se k Číně staví Spojené státy? Moderuje Jana Magdoňová.

Natočeno 2022. Premiéra 18. 11. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.; 21 min.).

Lit.: arych – Magdoňová, Jana: Peking se chce vyhnout trestu, proto neposkytuje Moskvě veškerou podporu. Je ale jejím aktivním zastáncem a rozhodně není neutrální, míní bývalý poradce Bílého domu Turpin. In web ČRo Plus, 18. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zahraniční politika Spojených států je vůči Číně dlouhodobě tvrdá. Přestože v nedávných kongresových volbách posílily pozice republikánů, v otázce Číny by měly Spojené státy zastávat podobný směr jako doposud. „Bidenova administrativa a republikáni jsou v mnoha ohledech sladěni, zejména v otázce Číny,“ myslí si americký expert na Čínskou lidovou republiku a bývalý poradce Bílého domu Matthew Turpin.

Očekává, že republikáni budou tlačit na Bidenovu administrativu a že se budou snažit udělat víc, což ale podle něj nutně neznamená, že dojde ke změně směru. Podobná by měla zůstat i masivní pomoc Ukrajině. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)