Zaostřeno na digitalizaci nahrávek soudního procesu s K. H. Frankem (2022)

V archivu Českého rozhlasu  začala rozsáhlá digitalizace několika desítek hodin nahrávek soudního procesu z jara roku 1946 s Karlem Hermannem Frankem, mužem číslo dvě v takzvaném Protektorátu Čechy a Morava. Při obšírném projednávání jeho rozsáhlé protičeské činnosti ve válečných letech vypovídali u soudu také studenti, kteří přežili nacistické řádění na podzim 1939. Co se z jejich výpovědí dozvídáme a jak probíhá digitalizace více než 70 let starých nahrávek? Téma pro Zaostřeno Davida Hertla.

Natočeno 2022. Premiéra 20. 11. 2022 (ČRo Plus, 17:34 h.; 26 min.). Repríza 5. 11. 2023 (ČRo Plus, 17:34 h.).

Lit.: Hertl, David:  Archiv Českého rozhlasu vydává svědectví: Unikátní desítky hodin nahrávek poválečného soudního procesu s K. H. Frankem. In web ČRo Plus, 20. listopad 2022 (článek  + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na jaře 1946 stál před soudem muž číslo dvě v takzvaném Protektorátu Čechy a Morava Karl Hermann Frank. Při obšírném projednávání jeho rozsáhlé protičeské činnosti ve válečných letech vypovídali u soudu také studenti, kteří přežili nacistické řádění na podzim 1939. V archivu Českého rozhlasu jsme našli a teď prochází digitalizací kolem 80 hodin záznamu, zhruba 1 300 zvukových fólií, podobných gramofonovým deskám. Naprostou většinu uslyšíte poprvé po 70 letech.

Listopadové represe proti studentům byly smutnou tečkou za předchozími připomínkami vzniku Československa, prvními za protektorátu. Ty se v Praze 28. října 1939 změnily v demonstrace proti okupaci, které nacisté tvrdě potlačili.

Přímo na místě zemřel pekařský pomocník Václav Sedláček, zasažený střelou do srdce, dva týdny vzdoroval smrti postřelený student medicíny Jan Opletal.

Opletalův pohřeb 15. listopadu 1939 se stal velkým protestem proti okupační moci. Během něj se část účastníků vydala z Albertova na pochod do centra Prahy.

Lidé tvořili hloučky, zpívali písně a provolávali protiněmecká hesla. Německé ozbrojené složky tvrdě zasáhly a rozehnaly je.

V noci z 16. na 17. listopadu 1939 obsadilo gestapo s německou policií vysokoškolské koleje v Praze, Brně a Příbrami a zatklo přes dva tisíce studentů.

Zatčené odváželi do věznice na Pankráci a do kasáren v Ruzyni, kde Němci zastřelili devět funkcionářů studentských spolků.

Část studentů byla propuštěna, přes 1260 jich skončilo v koncentračním táboře. Ti, co přežili, se domů dostávali od prosince 1939 do března 1943.

Z Hitlerova rozkazu byly 17. listopadu 1939 navíc všechny české vysoké školy uzavřeny, což postihlo přes 15 tisíc studentů a přes 1 200 pedagogických pracovníků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)