Příběhy 20. století – Tomáš Růžička (2022)

Dnešní Příběhy 20. století se vztahují k výročí 17. listopadu 1989, ale v podstatě i k celému období posledních dvaceti let komunismu v Československu. Vzpomínat v nich bude účastník demonstrace na pražské Národní třídě, fyzik, signatář charty 77 a také někdejší topič Tomáš Růžička. Pořadem provází Adam Drda.

Natočeno 2022. Premiéra 20. 11. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 48 min.).

Lit.: Drda, Adam: Z fyzika topičem, z akademie věd do kotelny. Příběh Tomáše Růžičky, který podepsal Chartu 77 „zvláštním způsobem“. In web ČRo Plus, 20. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mezi demonstranty, kteří 17. listopadu 1989 došli na pražskou Národní třídu a čelili tam tvrdému policejnímu zákroku, byl i fyzik Tomáš Růžička. Nepatřil ke studentům, ale k protikomunistické opozici. Bylo mu přes padesát, měl v té době tři dospělé děti, taky měl leccos za sebou.

Když o něm příslušníci Státní bezpečnosti za tzv. normalizace sbírali informace, zapsali do hlášení, že dr. Růžička je podle jeho spolupracovníků „vyrovnaný, zásadový a přímý“. Ta charakteristika se zdá výstižná.

Na Národní třídě byl zatčen jeho syn: „Strčili ho do policejního autobusu. Později říkal, že byl rád, že ho sebrali. Že tam nemusel dál být, v tom presovaném davu…“ Tomáš Růžička, který se účastnil většiny demonstrací v letech 1987-1989, zůstal do konce: „V podloubí stáli policisté ze dvou stran, udělali takovou uličku a vždycky pustili ven skupinu lidí. Když jsem procházel já, to bylo už ke konci, vybrali si takového menšího chlapce a toho řezali. Celou dobu, než tou uličkou prošel… No, propletl jsem se ven. A pak už se děly věci.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)