Vizitka – Tereza Dobiášová (2022)

Host: Tereza Dobiášová, spisovatelka. Moderuje: Markéta Kaňková. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 11. 2022 (ČRo 3 Vltava, 10:02 h.; 59 min.). Repríza 14. 1. 2023 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.).

Lit.: Slívová, Hana – Kaňková, Markéta: Jaké to je, narodit se s mocí Anežky České? O jejím příběhu toho moc nevíme, tak jsem dala prostor imaginaci, říká spisovatelka Tereza Dobiášová. In web ČRo 3 Vltava, 21. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tereza Dobiášová je kulturní manažerka, kurátorka, dramaturgyně, režisérka, scénografka a spisovatelka, již zajímají témata spojená se ženami, církví a mocí. Zpracovala je v knihách Tajemství – Neskutečný příběh Anežky České a Tisíc let samoty. „Vyprávím tu o době, kdy ženy přestaly hrát důležitou roli a začal věk mužů,“ říká. S Markétou Kaňkovou ve Vizitce mluvila i o tom, proč nehledá cestu k Bohu skrz katolickou církev anebo proč opustila manažerský post ve prospěch psaní.

V rodných Českých Budějovicích se věnovala klasickému i terapeutickému divadlu. Do písecké Sladovny přenesla zahraniční koncept dětských muzeí a přes nabídku situací ke hře tu vytýčila prostor pro interakci dětí s dospělými. V městečku Srní teď pracuje na novém muzeu šumavského autora Karla Klostermanna (1848 – 1923). „Jeho osobnost může fungovat jako dveře k pochopení toho, co Šumava byla za něj, co je dnes a jaké otázky je aktuálně potřeba řešit,“ vysvětluje Tereza Dobiášová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)