Host Apetýtu – Filip Vrána (2022)

Připravila Jana Kobylinská.

Hovoří pivovarský historik Filip Vrána.

Připravilo Brno v roce 2022. Premiéra 16. 11. 2022 v rámci pořadu Apetýt (ČRo Brno, 27 min.).

Lit.: Kobylinská, Jana: Filip Vrána propadl historii pivovarnictví. Píše o jihomoravských minipivovarech i rajhradské sladovně. In web ČRo Brno, 16. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Dej Bůh štěstí – to je heslo, které se pojí s pivovary odnepaměti, často bývá napsáno na varnách. Znamená, aby se várka povedla a chutnala nejen štamgastům,“ říká pivovarský historik Filip Vrána.

Přestože se živil jako novinář, mluvčí Mendelovy univerzity a momentálně komunikuje s veřejností jménem Národního institutu Syri, definuje sám sebe jako pivovarského historika. Tato profese jej zaujala natolik, že ji nakonec i vystudoval. „Jsem autorem asi deseti knih. Když člověk bádá a chodí po archivech, tak pak chce, aby to mělo nějaký hmatatelný výsledek,“ říká.

Díky zájmu o historii našel Vrána i své příbuzné. „Nejdřív jsem začal zkoumat svoji rodinu, zjišťoval jsem, kdo byli ti Vránovi z obce Rašovice na Slavkovsku. Zjistil jsem, že jsem příbuzný s Honzíkem Majerem z Arabely, tedy režisérem Ondřejem Kepkou, synem herečky Gabriely Vránové.“ Nejraději má ale historií piva a všeho, co k tomu patří. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)