Téma dne – Další ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu (2022)

Ukrajina se zotavuje ze včerejšího raketového útoku, který vyřadil elektrickou síť po celé zemi. Rusko na ukrajinské území vypálilo desítky raket, které zasáhly například i nemocnici, kde zemřelo novorozeně. Přímo z Donbasu nám dnes ráno zaslal aktuální informace náš zpravodaj na Ukrajině Martin Dorazín. Moderuje Lukáš Matoška.

Hosté: Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu; Petr Štefan, mediální koordinátor Člověka v tísni pro Ukrajinu; Lukáš Dyčka, vojenský analytik, působí na Baltic Defence College; David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Natočeno 2022. Premiéra 24. 11. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 22 min.).

Lit.: Matoška, Lukáš – arych: Útok k výročí ruské invaze na Ukrajinu? Nepřipadá mi to jako náhoda, míní komentátor Dvořák. In web ČRo Plus, 24. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Po tři čtvrtě roce od začátku ruské invaze na Ukrajině Rusko útočí na civilní cíle a energetickou infrastrukturu. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička je od středečních útoků většina metropole stále bez elektrického proudu. Rusko na ukrajinské cíle vypálilo desítky raket, z nichž se Ukrajincům podařilo většinu sestřelit. Ty, které dopadly, však zasáhly i obytné domy nebo nemocnici, kde zemřelo novorozeně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby zasáhla a zastavila ruské nálety na civilní infrastrukturu. K tomu však pravděpodobně nedojde, protože Rusko má v Radě bezpečnosti právo veta. Kromě toho prezident apeloval na OSN, aby Ukrajině pomohlo zajistit efektivní prostředky protivzdušné obrany. (…)

„Po 10 až 12 hodinách se podařilo obnovit dodávky elektřiny téměř po celé Ukrajině. Blackout byl obrovský, postihl celou zemi, ale nejhorší na tom je, že včerejší série ruských raketových útoků si vyžádala nejméně deset lidských životů. Bez elektřiny, vody a tepla zůstaly na východě Ukrajiny desítky milionů lidí. Elektřina začala fungovat ráno, v Kyjevě začala fungovat už večer,“ informuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, který je na východní Ukrajině. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)