Vzpomínka na brněnského estetika a literárního kritika Olega Suse (2022)

V rozhlasovém pásmu si připomeneme osobnost Olega Suse, který zemřel před čtyřiceti lety, 22. listopadu 1982. S použitím archivních záznamů pásmo pro magazín Zelný rynk připravila a uvádí Olga Jeřábková. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Na Olega Suse v nahrávce vzpomíná Milan Uhde, Miloš Štědroň, Rudolf Pečman, Jiří Opelík a Ludvík Kundera. Zazní i pohřební řeč, jejímž autorem je Jan Skácel. Ukázky čte Cyril Drozda.

Nastudovalo Brno v roce 2022. Premiéra v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 23 min.) k 40. výročí úmrtí Olega Suse.

Lit.: Blažejovská, Alena – Jeřábková, Olga: Vzpomínka na brněnského estetika a literárního kritika Olega Suse. In web ČRo Brno, 29. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V rozhlasovém pásmu si připomeneme osobnost Olega Suse, který zemřel před čtyřiceti lety, 22. listopadu 1982. S použitím archivních záznamů pásmo pro magazín Zelný rynk připravila a uvádí Olga Jeřábková. Ukázky čte Cyril Drozda.

Nepřehlédnutelný Oleg Sus – takový byl. Estetik, literární kritik, bohemista, docent Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, výrazná tvář kdysi velmi slavného literárně kritického časopisu Host do domu, ale také manžel paní Milady a otec dvou dětí.

„Poslušně melduji, že takzvaní drobní autoři, detektivkáři, sciencefictionisté, žoužel regionální, humoristé a žertéři et cetera spolu s literárními pitomci patří k jedné z mých specializací. Jinak upozorňuji, že slavný meč, který vypadl kdysi z rukou Šaldových, nebyl dosud zvednut ze země. Že byste to chtěli po mně? Nedělejte si iluze, já na to nestačím. Musil bych sekat obouruč.“ Oleg Sus (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)