Historie Plus – Holubyho chata (2022)

Na východním svahu Velké Javořiny v Bílých Karpatech můžete navštívit Holubyho chatu. Její výstavbu ve 20. letech minulého století inicioval Klub československých turistů v Uherském Brodě a ve Staré Turé. V závěru 30. let minulého století se na oblíbeném vyhlídkovém místě odehrávala sice lokální, ale přitom celostátně důležitá historická dramata. Připravil Petr Slinták.

Natočeno 2022. Premiéra 10. 12. 2022 (ČRo Plus, 16:33 h.; 26 min.).

Lit.: Slinták, Petr:  Holubyho chata byla zázemím vlastenců i převaděčů. In web ČRo Plus, 10. prosinec 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Krátce po vzniku první republiky se aktivizovala činnost Klubu československých turistů v Uherském Brodě a ve slovenské Staré Turé. Zejména z iniciativy zakladatele brodského muzea Ferdinanda Pragera vzešel návrh k postavení turistické chaty na Velké Javořině, bezmála tisícimetrové hoře tyčící se na pomezí Moravy a Slovenska.

K tomu nakonec došlo a i díky zázemí turistické útulny se Velká Javořina stala místem pravidelného setkávání Čechů a Slováků, doslova symbolem česko-slovenské vzájemnosti.

Praktický význam tohoto místa ještě vzrostl v době nacistického protektorátu.

Holubyho chata pojmenovaná k poctě významného slovenského botanika a vlastence Jozefa Ľudovíta Holubyho (1836–1923), ležící nedaleko moravské hranice, se v době nacistického útlaku stala důležitým uzlem převaděčských aktivit.

8. srpna 1939 se zde odehrála jedna z nejdůležitějších porad odbojové organizace Obrana národa. Byly zde domluveny hlavní převáděcí trasy a turistická útulna na Velké Javořině se stala frekventovaným stanovištěm pro uprchlíky z různých koutů protektorátu.

Jak uvádí historička Miroslava Poláková v publikaci nazvané Měli odvahu žít, místní převaděči těžili z dlouhodobých znalostí terénu a dokázali přizpůsobivě přecházet zelenou hranici podle momentální situace. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)