Portréty – Vladimír Tosek (2017)

Vladimír Tosek patřil k televizním tvářím pražského jara 1968. Snad i proto se ho normalizační moc rozhodla zkarikovat v propagandistickém seriálu Třicet případů majora Zemana. V životním příběhu Vladimíra Toska jsou ale i poměrně temná místa. Připravil David Hertl. Technická spolupráce Petr Janečka.

Hovoří Pavel Hlavatý. Ukázky čte David Schneider.

Natočeno 2017. Premiéra 7. 12. 2017 (ČRo Plus, 26 min.).

Lit.: Hertl, David: Televizní tvář pražského jara má svou karikaturu v Majoru Zemanovi. Kdo byl Vladimír Tosek doopravdy? In web ČRo Plus, 7. prosinec 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Český televizní publicista Vladimír Tosek (1919 – 1987) patřil k významným osobnostem československého roku 1968. Neméně zajímavé byly ale jeho životní etapy před tímto rokem i po něm.

O Toskovi se točil seriál i film

Až zase některá televize odvysílá Třicet případů majora Zemana, měla by nejspíš doplnit seriál vysvětlivkami. Mnohé už je totiž dnešním divákům nesrozumitelné. Třeba postava redaktora Československé televize Ivo Holana.

Ten ve dvacátém dílu Majora Zemana s názvem Modrá světla odváží v roce 1963 do Západního Německa jakési tajné československé dokumenty, určené pro agenta západní rozvědky. Kdo dnes ví, že Ivo Holan má být karikaturou novináře Vladimíra Toska, který se stal jednou z ikon televizní žurnalistiky ve svobodném období jara a léta 1968?

Že tenhle muž ležel normalizačnímu režimu v žaludku, o tom svědčí i to, že ve velmi podprůměrném normalizačním filmu Za volantem nepřítel (1973), který se pro změnu vrací do „krizového“ roku 1968, je Tosek znovu připomenut, když kovaní soudruzi sledují ve filmu jednu z jeho televizních debat; na obrazovce se Tosek objeví dokonce se jmenovkou. Hlas Toskovi propůjčil v tomto filmu patrně jeden ze známých českých herců, a to způsobem, který hraničí s (nechtěnou) parodií. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)