Souvislosti Plus – Penzijní systém (2023)

Českem hýbe debata o upravě penzijního systému. Jak se ale máme už nyní připravovat na kvalitní život ve stáří? Co pro naši spokojenost můžeme udělat už nyní? Připravila Martina Mašková.

Hosté: Iva Holmerová, lékařka z oboru geriatrie, gerontologie, sociálního lékařství a lékařské etiky; Jaroslav Lorman, ředitel organizace Život 90, jež řadu let podporuje seniory v nezávislém životě, samostatném rozhodování a účasti na společenském dění; František Zámola, lékař, odborník na genetiku životního stylu, ale také na nutriční a sportovní genetiku.

Natočeno 2023. Premiéra 1. 3. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 53 min.).

Lit.: vkry – Mašková, Martina: Investice do stáří. Preventivní medicínou by stát ušetřil až bilion korun ročně, upozorňuje lékař. In web ČRo Plus, 1. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Dlouhověkost lze dnes brát spíše jako dlouhost. Se stárnutím populace se dnes vše prodlužuje, a to nejenom život všeobecné populace, ale i životy lidí, kteří se narodili se zdravotním postižením. Takže prodlužování, jak praví klasik, je charakteristikou naší doby,“ říká lékařka Iva Holmerová. Co je to dlouhověkost a jaká je dnes kvalita stáří v kontextu připravované důchodové reformy?

Holmerová kdysi v jednom rozhovoru s nadsázkou zmínila, jak sama uvádí, že stáří je ve své podstatě bezvěkost. To se nakonec v mediích ukotvilo jako platný status.

„Je důvod, proč o bezvěkosti v tomto období života mluvit. V našem životě je spousta různých mezníků. Odlišujeme předškolní věk, školní věk, zakončení školy, maturitu, absolvování vysoké školy atd., a nakonec odchod do důchodu, což je poslední úřední výkon, který absolvujeme. Po tom ale následuje ještě dlouhé období života a v něm záleží na tom, v jak funkčním stavu je, jaká je jeho kvalita a jaký je jeho postoj,“ míní Holmerová.

Dlouhověkost je podle Jaroslava Lormana, který řídí organizaci Život 90, jež řadu let podporuje seniory v nezávislém životě, o samostatném rozhodování a účasti na společenském dění, očekávání, které má v dnešní době člověk před sebou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)