Souvislosti Plus – Ideální prezident? (2023)

Po třiceti letech neusedne do prezidentského křesla významná politická osobnost devadesátých let. Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman svým výkonem prezidentského úřadu nastavili očekávání nejen na politické scéně ale i ve společnosti. Jak k obrazu ideálního prezidentství přispěli a v čem se komu přiblíží Petr Pavel. Téma připravil Václav Pešička.

Hosté: Petr Nováček, vnitropolitický komentátor, historik, držitel ceny Ferdinanda Peroutky a laureát novinářské ceny Opus Vitae za celoživotní tvorbu; Adéla Gjuričová, historička a politoložka z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR, spoluautorka knihy Návrat parlamentu.

Natočeno 2023. Premiéra 8. 3. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.). Repríza 11. 3. 2023 (ČRo Plus, 11:07 h.).

Lit.: vkry – Pešička, Václav: Složení lidí na Hradě dosvědčuje, že Pavel chce svoji funkci dělat seriózně a nebude to prezident chaotických rozhodnutí, hodnotí Nováček. In web ČRo Plus, 9. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česko má čtvrtého prezidenta své historie. Ve čtvrtek se hlavou státu stane Petr Pavel. Generál a diplomat ve výslužbě nastupuje po politikovi Miloši Zemanovi, který byl prvním českým přímo zvoleným prezidentem. Za 30 let existence Česka se do naší prezidentské historie zapsala trojice těch nejvýraznějších polistopadových politiků. Jak dosavadní prezidenti Česka ovlivnili naše vnímání a očekávání od prezidenta? (…)

„Prezident doposud býval produktem politických stran a ty naše politické strany tzv. kamenné, když ochabily před 15 lety, tak nebylo z čeho vybírat a není tu dále žádný lídr. Proto teď ten budoucí prezident bude trošku jiný,“ říká vnitropolitický komentátor Petr Nováček.

Agentury výzkumu veřejného mínění přicházely s řadou průzkumů ohledně jednotlivých prezidentských kandidátů, jejich šancí a výsledků šetření, které mapovaly, co naše společnost od prezidenta očekává. Všechny přicházely se společnými daty toho, že by měl být prezident kultivovaný, měl by Českou republiku dobře reprezentovat v zahraničí a měl by se také zajímat o problémy obyčejných lidí. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)