Ranní Plus – Penzijní reforma (2023)

Uslyšíte diskusi dvou poslanců o penzijní reformě: v čem hlavním se liší představy vlády a opozice, kde se dají najít styčné body? Ve Francii už politická reprezentace důchodovou reformu protlačila – v mnohém skromnější než je v Česku. Moderuje Tomáš Pavlíček a Martina Mašková.

Hovoří místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

Natočeno 2023. Premiéra 23. 3. 2023 (ČRo Plus, 8:10 h.; 11 min.).

Lit.: mwal – Mašková, Martina: Vládní koalice je posedlá starobními důchodci, míní Juchelka z ANO. Pokud s penzemi něco neuděláme, do pěti let narazíme na dluhovou brzdu, reaguje Kovářová ze STAN. In web ČRo Plus, 23. březen 2023  (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Vláda chce kvůli zadlužení státu zpomalit růst penzí. Od ledna příštího roku by tak měl být omezen růst důchodů na třetinu růstu reálných mezd místo dosavadní poloviny. „Koalice se shodla na potřebě zajistit důstojné penze i pro generace dnešních čtyřicátníků a mladších, zároveň je třeba mít udržitelné veřejné finance,“ vysvětluje postup kabinetu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN).

„Co se týče třetiny růstu reálných mezd, a to se týká valorizace, tak by samozřejmě měla být pokryta inflace a také kompenzovány dopady inflace nízkopříjmovým důchodcům,“ popisuje Kovářová záměry koalice. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má nyní vláda tři možnosti dalších opatření. Ve hře tak jsou státní příspěvky pro samostatné spoření či zvyšování odvodů. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)