Pro a proti – Plní ÚSTR své poslání? (2023)

Ústav pro studium totalitních režimů řeší další krizi. Tentokrát si někteří zaměstnanci stěžují na cenzurní zákroky a šikanu ze strany ředitele Ladislava Kudrny. Plní ÚSTR i přes vleklé spory mj. i o přístup k vědeckému bádání své zákonem dané poslání – tedy nestranně hodnotit dobu nesvobody a komunistické totalitní moci? A může svobodně bádat v nedávné historii instituce, jejíž vědeckou radu vybírají politici? Pozvání do diskuse přijali investigativní novinář z týdeníku Respekt Jaroslav Spurný a historik z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Oldřich Tůma. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2023. Premiéra 23. 3. 2023 (ČRo Plus, 9:34 h.; 24 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – kbr: Rozhodnutí o vzniku ÚSTRu bylo správné, míní novinář Spurný. Realita potvrdila moje obavy, nesouhlasí historik Tůma. In web ČRo Plus, 23. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ústav pro studium totalitních režimů se zmítá v další krizi. Někteří zaměstnanci si stěžují na cenzurní zákroky a šikanu ze strany ředitele Ladislava Kudrny. Rada ÚSTR se ho ale jednohlasně zastala. „Překvapilo mě jednohlasné rozhodnutí rady,“ přiznává novinář Jaroslav Spurný z Respektu. „Považuji za problematické, že se opakovaně zvedá zájem médií a vzniknou určité personální třenice a problémy v ÚSTRu,“ říká historik Oldřich Tůma.

Tůma nechápe, proč Ústav pro studium totalitních režimů vyvolává takové vášně a plní titulní stránky médií. Připomíná, že z pohledu toho, jak se zachází s dějinami, je ÚSTR jedním z mnoha pracovišť, které v Česku existují.

„Jsou hůře financovány a jsou menší, ale není to boj o narativ, kterým vykládáme komunistickou minulost. S ÚSTRem nebo bez něj existuje naštěstí pluralita názorů, pluralita perspektiv, hledání různých interpretačních rámců, akcent na různé aspekty minulosti.“

„Čili jestli je zrovna v ÚSTRu ředitel ten nebo ten, má význam pro tu instituci, pro to, jak se tam zaměstnanci cítí a jak mohou pracovat. Ale aby to rozhodovalo o tom, jak se vztahujeme k dějinám 50 let před rokem 1989, je naprosto přehnané a takový význam to nemá,“ soudí historik z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Spurný připomíná, že Ústav pro studium totalitních režimů není klasické vědecké pracoviště a nejde ani o klasický historický ústav. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)