Ranní Plus – Markéta Pekarová Adamová na Tchajwanu (2023)

Sledujeme návštěvu předsedkyně poslanecké sněmovny na Tchajwanu. Jaké může její návštěva přinést Česku investice a o co tím může naopak česká ekonomika přijít ve spolupráci s Čínou. Čeští vojáci si už brzy obléknou nové uniformy, které mají několik nových praktických vymožeností. Chystá se Lex Jurečka? Vznikne nový zákon umožnující okamžité výpovědi úředníků s takzvaným zlatým padákem? Sdělíme vám, co o tom píší dnešní noviny. Moderuje Tomáš Pavlíček a Pavlína Nečásková.

Natočeno 2023. Premiéra 27. 3. 2023 (ČRo Plus, 8:10 h.; 13 min.).

Lit.: arych – Nečásková, Pavlína: Fischer: Vstřícná politika vůči Číně ovoce nepřinesla. Situace se obrátila tak, že Škoda Auto zvažuje odchod z čínského trhu. In web ČRo Plus, 27. březen 2023  (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Poté, co Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila Jižní Koreu a jednala o dodávkách tamních léčiv, je nyní na návštěvě na Tchaj-wanu, kde se setkává s místní prezidentkou. Návštěvu v neděli ostře odsoudilo čínské velvyslanectví v Praze, podle kterého Pekarová Adamová porušila český závazek ctít politiku jedné Číny a úmyslně poškodila politický základ česko-čínských vztahů.

U jednání s představiteli Jižní Koreje a Tchaj-wanu byl i šéf BIS Michal Koudelka. Podle bývalého ministra vnitra Martina Peciny alespoň dřív nebývalo zvykem, že by šéf kontrarozvědky jezdil na zahraniční pracovní cesty.

Pavel Fischer, předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost, však podotýká, že šéfové kontrarozvědky se setkávají běžně, aby jednali o celé řadě ohrožení ze zahraničí, která se u nás projevují například prostřednictvím kybernetických útoků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)