Osobnost Plus – Irena Kalhousová (2024)

Irena Kalhousová, analytička. „Vše má svoji cenu. Jedna noc, kdy Izrael aktivoval protivzdušnou obranu proti íránskému útoku, stála v přepočtu 31 miliard korun. Íránský útok měl stát cca 10 procent toho,“ napsala na síti X. Na jak dlouho sjednotil íránský útok rozdělenou izraelskou společnost? Na jak dlouho si Benjamin Netanjahu může oddechnout? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 4. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 27 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Izraelská vojenská odpověď přijde. Snad bude nakalibrovaná tak, aby to Írán nenutilo k další odvetě, přeje si analytička Kalhousová. In web ČRo Plus, 18. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Sobotní íránský útok izraelskou společnost vyděsil,“ myslí si ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově a analytička Irena Kalhousová. „V ten moment, kdy na Izraelce letělo více než 300 projektilů, seděla většina Izraelců doma a čekala, jak to celé dopadne. Jistě to na chvíli umlčelo vnitropolitické sváry a protesty, protože teď je nepřítel zcela jasně vnější a zásadní.“

Kalhousová se nedomnívá, že by utišení protestů byla věc dlouhodobá, ale taková demonstrace, jako byla třeba ta ještě v den íránského útoku, nějakou dobu neproběhne.

„Izraelská společnost je už od 7. října, tedy asi šest měsíců, v obrovském napětí. Íránský útok jejich obavy, co to všechno bude na Blízkém východě pro Izrael znamenat, ještě posílil.“  (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)