Interview Plus – Vojtěch Boháč (2024)

Vojtěch Boháč, šéfredaktor serveru Voxpot a válečný reportér se zkušenostmi z Ukrajiny. Ruská ofenzíva na Ukrajině může přijít v nejbližších měsících. Na rozdíl od loňské ukrajinské operace by mohla být úspěšná. Změnit poměry na bojišti a zlomit ukrajinský odpor. Jak pravděpodobný je rozhodující ruský útok? Připravila Šárka Fenyková.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 4. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Fenyková, Šárka: „Bez zbraní budeme jen umírat.“ Na Ukrajině panuje rozčarování, že svět se dívá jinam, popisuje Boháč. In web ČRo Plus, 18. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Unijní lídři se na summitu v Bruselu shodli na nutnosti urychleně poskytnout Ukrajině protivzdušnou obranu. Dodávky zbraní a munice ovšem v posledních měsících váznou a na frontě je podle válečného reportéra Vojtěcha Boháče vidět, že pomoc je naprosto nedostatečná: „Často jsme slyšeli, že Česko je poslední, kdo Ukrajině reálně zůstal,“ uvádí s tím, že vztah k Polsku zhoršily blokády hranic a Spojeným státům vojáci vyčítají, že kvůli domácím politickým sporů nedodávají zbraně.

Problémem je zejména nedostatek raket do systémů protivzdušné obrany, přičemž některá odpalovací zařízení se už Rusům povedlo zničit. V důsledku toho může ruské letectvo bombardovat přímo frontovou linii, k čemuž dříve nedocházelo kvůli hrozbě sestřelení. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)