Pro a proti – Motýli Davida Černého (2024)

Patří obří motýli sochaře Černého na fasádu obchodního domu Máj v Praze? Moderuje Karolína Koubová.

Hovoří Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu a výtvarný kritik, vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan H. Vitvar.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 4. 2024 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: kbr – Koubová, Karolína: Černého motýli na Máji jsou kýč, říká Bečková z Klubu Za starou Prahu. Splňují všechny náležitosti, oponuje Vitvar. In web ČRo Plus, 23. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Patří obří plastiky s motýlími křídly sochaře Davida Černého na fasádu obchodního domu Máj v Praze? „Je to mimořádná architektura a nepotřebuje takový akcent,“ míní Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu. „Pokud jde o dočasný zásah, který se nedotkne fasády trvale, nemám s tím problém,“ připomíná výtvarný kritik Jan H. Vitvar, že instalace je magistrátem povolená na rok.

Obchodní dům Máj je podle Bečkové jedna z mála staveb, která byla v období Československa druhé poloviny 20. století hodnocena i v zahraničních časopisech jako velice kvalitní soudobá stavba. „Řeknu to kacířsky: asi bych si uměla představit, že by na fasádě Máje mohlo být něco menšího. Něco, co nezastiňuje kvalitu té architektury,“ vysvětluje.

Argument dočasnosti Bečková odmítá. „To, že jde o povolení na rok, vzniklo poté, co úřady a orgány začaly tu intervenci odmítat. Je to jakési alibi, aby to bylo alespoň na rok povoleno. Jak to pak bude dál, to je otázka. Protože známe to – jednotka dočasnosti je jeden furt,“ naznačuje.

Pro Klub Za starou Prahu ale podle ní není ani tak podstatné, jestli je povolení na rok, dva nebo měsíc, ale to, že tyto Černého plastiky považuje za kýč. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)