Osobnost Plus – Jaroslav Spurný (2024)

Jaroslav Spurný, novinář z Respektu. Bedlivě sleduje ruskou agenturní aktivitu. Jaké jsou aktivity příslušníků ruských tajných služeb směrem k Rusům, kteří u nás žijí? Jak si agenti FSB vybírají své oběti na území Česka a k čemu je tlačí? A pořád má Rusko na střeše své ambasády zařízení, kterým může například monitorovat telefonní hovory? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 4. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Před Vrběticemi šel z ruských agentů-diplomatů strach. Teď jich jinde mají víc, říká investigativní novinář Spurný. In web ČRo Plus, 23. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Po ruských prezidentských volbách se u nás psalo, že drtivá většina Rusů na našem území Vladimira Putina nevolila. „To, že je u nás nejvíc těch, kteří volili proti Putinovi, mi připadá docela pravděpodobné. V tzv. špionážní relevanci bych tomu dal 95 procent. Problém je v tom, že se hovořilo o 20 tisících Rusů, ale žije jich tady asi 30 tisíc,“ naznačuje investigativní novinář Respektu Jaroslav Spurný.

Dodává, že tak vlastně neví, co si myslet o těch zbývajících.

„Myslím, že tito Rusové asi ,fandí‘ Putinovi, ale žijí normální život – jen jednotky z nich jsou využívaní a zneužívaní ruskou tajnou službou. Často sem přišli před ruskou agresí na Ukrajině, máme tu hodně ruských vysokoškoláků, ruské obchodníky atd. Vnitřně zřejmě cítí, že by válku měl Putin vyhrát, protože to je věc ruské pýchy a možná i něčeho dalšího.“

„A také si myslím, že asi mají strach, protože žijí v uvozovkách na nepřátelském území,“ dodává Spurný v Osobnosti Plus. Mohou také podávat různé informace tajným službám, spíš je ale působení Moskvy zaměřeno na ruskou propagandu a šíření dezinformací. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)