Ex libris – Neviditelná moc (2024)

Neviditelná moc mafie. Kde jsou kořeny a reálné základy mafie, celosvětově rozšířené zločinecké organizace, kterou nám literatura či kinematografie často romantizuje? Jak se mafie postupem času proměňovala a jak její chapadla nenápadně pronikala až do těch nejvyšších sfér státní moci? O tom je kniha francouzského historika Jacquese de Saint Victora s názvem Neviditelná moc. Mafie a stát v moderních evropských demokraciích. Vyšla v nakladatelství Maraton v roce 2023 a pro pořad Ex libris ji pročetla Michaela Krčmová.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 4. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Krčmová, Michaela: Neviditelná moc. Detailní pohled na vznik mafie na Sicílii a její rozrůstání do celého světa. In web ČRo Plus, 23. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Romantizující představy o mafii pocházejí z knižního a filmového zpracování. Jejich jádro je však pravdivé. Kde se vzala mafie a proč vůbec vznikla?

Označení „mafia“ pochází z jedné nářeční hry ze Sicílie. Tam je také skutečná kolébka tohoto celosvětového organizovaného zločinu. Zrodila se v přítmí sadů s citrusovníky, v dobách tvrdého boje o úrodnou sicilskou půdu, která plodí ty nejlepší pomeranče, citrony a mandarinky. Geograficky vzato jde o území takzvaného Zlatého rohu o rozloze přibližně sto kilometrů čtverečních v okolí města Palermo.

Proces vzniku kriminální organizace lze pozorovat už začátkem 19. století, kdy byla přijatá nová ústava Neapolského království. Vše potom urychlilo sjednocení Itálie a zdegenerovaný společenský vývoj na feudálním italském jihu. Bohatá šlechta vlastnící ohromné plochy půdy byla donucená své majetky rozprodat. Často do rukou bezohledných a krutých správců, kteří využívali místní bandity k vlastnímu snadnému obohacení.

Podstatné je, že se tak dělo se souhlasem nejvyšších vrstev. Často opakovaný mýtus, že mafie je dílem zchudlého vykořisťovaného obyvatelstva, jež si vytvořilo alternativní společenskou strukturu, tedy není pravdivý. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)