Fenomén Tramping 1/5 (2024)

Jak dodnes přežívá duch trampských osad? Připravil Ľubomír Smatana.

Natočeno 2024. Premiéra 22. – 26. 4. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.) v cyklu Seriál Radiožurnálu.

Obsah: 1. Základna Fort Hazard vznikla v 60. letech. Dodnes se v symbolu českého trampingu osadníci scházejí () – 2. „Dělají treky, akorát nemají zelené hadry.“ Trampové v maskáčích s klobouky jsou už ojedinělým jevem (

Lit.: agf: Fenomén Tramping. Jak dodnes přežívá duch trampských osad? In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. duben 2024 (anotace + nahrávky k poslechu) – Cit.: Reportéři Radiožurnálu se rozjeli do všech koutů Česka a prozkoumali trampské osady – některé z nich fungují už přes sto let. Jsou jich desetitisíce. Posaďte se s námi k táboráku každý všední den v 8:50.

Lit.: jkh – Smatana, Ľubomír: „Dělají treky, akorát nemají zelené hadry.“ Trampové v maskáčích s klobouky jsou už ojedinělým jevem. In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Tramping u nás žije i v 21. století, jen výrazně ubylo mužů a žen v zelených vojenských maskáčích se lžící zastrčenou v kanadách, se širákem či stetsonem na hlavě. Není snadné je najít ani v údolí Úterského potoka v západních Čechách, kde to kdysi vypadalo jako na Divokém západě a kde se proslulé potlachy konaly každý víkend. Reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana tam za celý den potkal jenom jediného trampa.

Osada Zlatá Laň je schovaná tak 100 metrů od potoka pod strmým srázem. Zda je v okolí víc trampských osad, místní nevědí. „Oni si to ti trampové schovávají a neříká se, kde jsou ta místa,“ říká Veronika.

Když ji matka poprvé vzala mezi trampy, bylo jí 18 let. „Já si pamatuji, jak tady byl oheň, u ohně seděli všichni dokola a bylo to fajn, takové hezké,“ vzpomíná na setkání. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)