Osobnost Plus – Libor Dvořák (2024)

Libor Dvořák, komentátor. Rusko zná jako nikdo jiný – s ruštinou a Ruskem pracuje jako překladatel, novinář a expert na Rusko a postsovětský prostor. Proč se podle něj někteří politici jako například v Maďarsku nebo na Slovensku hrozby z Ruska tolik neobávají? Co ve finále rozhodne o výsledku ruské agrese? A jak se v Rusku žije intelektuálním elitám? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 30. 4. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – lup: Kdyby NATO kdysi přijalo Rusko do svých řad, Putina to mohlo eliminovat, uvažuje komentátor Libor Dvořák. In web ČRo Plus, 30. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Mám už dlouho pocit, že ve Spojených státech i v Evropě stále někde v podpalubí bloudí myšlenka: ,Co kdybychom tu válku na Ukrajině zastavili tak, že bychom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského apod. přemluvili?‘ Aby přistoupil na to, o čem se jednalo někdy v dubnu 2022 na jejich mírových jednáních,“ uvažuje komentátor Českého rozhlasu a překladatel Libor Dvořák.

„Tím to tehdy celé skončilo, protože Vladimir Putin žádal to samé, co dnes: Ukrajina bude neutrální stát, slíbí, že nebude usilovat o vstup do NATO a ponechá Rusům všechny územní zisky, kterých doposud dosáhli. A není divu, že na to Zelenskyj reagoval tím, že to nebude ani píď ukrajinské země,“ připomíná komentátor.

To podle něj ale bylo neopatrné. „Protože si tím také likviduje veškerý možný ústupový prostor. Ale vlastně teď nikdo ani nedokáže říct, jak to celé dopadne,“ dodává Dvořák v Osobnosti Plus. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)