Interview Plus – Jana Ciglerová (2024)

Jana Ciglerová, redaktorka DeníkuN. Na amerických univerzitách dochází k potyčkám mezi policisty a studenty protestujícími proti postupu Izraele v Pásmu Gazy. Židovští studenti vypovídají o výhrůžkách a zastrašování, kterým čelí. Jak vyhrocená je situace? Jak reaguje vedení univerzit? A čeho můžou pro-palestinští studenti svými protesty dosáhnout? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2024. Premiéra 30. 4. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Bumba, Jan – ert: Američtí studenti proti Izraeli. Vadí jim válka a disproporční utrpení Palestinců, uvádí novinářka Ciglerová. In web ČRo Plus, 30. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na amerických univerzitách dochází k potyčkám mezi policisty a studenty protestujícími proti postupu Izraele v Pásmu Gazy. „Evokuje to dávnější protesty ze 60. let, kdy dokonce na několika univerzitách přišli studenti o život v důsledku policejních zásahů. Zejména na Kolumbijské univerzitě to studenty ještě víc utvrdilo v tom, že stanové městečko neopustí,“ popisuje ze Spojených států redaktorka Deníku N Jana Ciglerová.

Protesty se konají na zhruba 13 velkých amerických univerzitách a jsou propojené, takže lze mluvit o celonárodním studentském hnutí. Spolu s příměřím v pásmu Gazy je hlavním požadavkem studentů to, aby jejich škola přerušila styky s izraelskými univerzitami, s nimiž spolupracuje na výzkumu či výměnných programech.

„Zároveň chtějí, aby univerzity odhalily finanční vazby na kohokoli, kdo profituje z izraelské odvety vůči Hamásu. To zatím žádná z univerzit neudělala,“ dodává Ciglerová s tím, že takový krok by školy významně ovlivnil.

Novinářka vysvětluje, že absolventi zejména (ale nejen) těch nejprestižnějších škol jsou totiž zvyklí své alma mater finančně podporovat. Konkrétně Kolumbijská univerzita pak má početnou skupinu studentů, absolventů a sponzorů židovského původu, kteří jsou vývojem znepokojeni a mnozí spolupráci ukončují. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)