Pro a proti – Doručí léky na předpis pošťák? (2024)

Doručí léky na předpis pošťák? Bylo by to bezpečné? Zlepšilo by to dostupnost léků, nebo naopak zhoršilo? V Pro a proti debatují René Břečťan z Národní asociace pacientských organizací a viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2024. Premiéra 8. 5. 2024 (ČRo Plus, 9:34 h.; 24 min.).

Lit.: aste – Koubová, Karolína: Léky na předpis poštou? Usnadní život, míní asociace pacientů. Ohrozí kamenné lékárny, oponují lékárníci. In web ČRo Plus, 8. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Léky doručené zásilkovou službou až domů? Tuhle možnost nyní zvažuje ministerstvo zdravotnictví. Podle Národní asociace pacientských organizací by to byla vítaná změna. Lékárníci ale varují před možnými riziky.

Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký vidí riziko převážně v tom, že by se zásilkový výdej zavedl bez předchozích diskusí a správně nastavených mechanismů.

René Břečťan z Národní asociace pacientských organizací (NAPO) oponuje tím, že diskuse už proběhla na konferenci NAPO, kde se jí věnoval celý jeden blok.

NAPO také realizovala výzkum, který ukázal, že by 84 procent respondentů výdej léků na předpis online uvítalo.

Podle Kopeckého by zavedení v případě rozsáhlé předchozí diskuse a průzkumu nebylo problematické, ale v případě výzkumu NAPO vidí hned dvě chyby, které dělají výzkum neobjektivní.

„Průzkum byl dělán pomocí online dotazníků, to znamená, že oslovil pouze tzv. online populaci. A druhý problém, který tam vidíme, je, že spousta pacientů, kteří do lékáren chodí, jsou ti starší. A pokud ten průzkum končil 75 lety, tak skupina lidí nad 75 let v něm nebyla vzata. Takže si myslím, že by bylo potřeba průzkum možná lépe udělat nebo přečíst a data analyzovat takovým způsobem, aby se skutečně dostalo na všechny pacienty,“ popisuje Kopecký. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)