Téma Plus – Američané osvobodili část naší země, přesto byla jejich role komunisty zkreslována (2024)

Málo známou kapitolu nuceného nasazení více než tisíce Čechů a Slováků za druhé světové války v Norsku připomene v dokumentárním pásmu Lenka Kopecká.

Natočeno 2024. Premiéra 8. 5. 2024 (ČRo Plus, 19:05 h.; 54 min.).

Lit.: Štícha, Radim – Šedivý, František: Američané osvobodili část naší země, přesto byla jejich role komunisty zkreslována. In web ČRo Plus, 8. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je to už desítky let, a přesto si o té události lidé pamatují i ty největší detaily. V roce 1945 osvobodila jihozápadní část naší republiky americká armáda. To bylo nejprve oslavováno, ovšem několik let potom pošlapáno nastupujícím komunistickým režimem. Definitivní rehabilitace se Američané dočkali až po roce 1989, kdy vznikly plzeňské Slavnosti svobody a další pravidelné připomínkové akce.

Druhá světová válka se chýlila ke konci a američtí vojáci pronikli v dubnu 1945 k Labi. Z druhé strany postupovala Rudá armáda, která zahájila ofenzivu směrem k Berlínu. Po dohodě mezi americkým a sovětským velením byla určena tzv. demarkační čára, která procházela i naším územím ve směru Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)