Osobnost Plus – Jakub Szántó (2024)

Jakub Szántó, bývalý zpravodaj ČT na Blízkém východě. Jaké pocity v něm vyvolává případ, kdy neznámá skupina Akademici proti Apartheidu tlačila na UK, aby se zbavila expertky na blízký východ? Nastává konec Benjamina Netanjahua ve vysoké izraelské politice? A je v něčem Hamás podobný Putinovi při jednání a dodržování důležitých smluv? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 9. 5. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Tachecí, Barbora – lup: Novinář Szántó: Útok neznámých aktivistů na akademičku Kalhousovou je naprostá sprostota, něco nepřijatelného. In web ČRo Plus, 9. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Aktivisté z dosud neznámé skupiny Akademici*čky proti apartheidu tlačili na Univerzitu Karlovu, aby se „zbavila“ expertky na Blízký východ Ireny Kalhousové. „Je to doba, která v zásadě komukoli umožňuje, aby se dostal do veřejného diskursu, což je v zásadě pozitivní. Druhá věc je, že je to zároveň meč se dvěma ostřími, takže to někdo může zneužívat,“ komentuje zahraniční novinář a bývalý zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó.

„Nevíme totiž, kdo za touto zcela nehoráznou výzvou – navíc plnou gramatických chyb – stojí, kdo ji napsal. Jestli to je skutečně nějaká skupina, nebo jednotlivec,“ dodává novinář v Osobnosti Plus.

I vzhledem k množství hrubek, které v textu jsou, pak Szántó opravdu doufá, že to žádný akademik nesepsal. „Osobně mi přijde útok na Kalhousovou jako naprostá sprostota, jako něco nepřijatelného.“

Proto také velmi vítá, že vedení akademického světa, kde ředitelka Herzlova centra izraelských studií FSV UK působí, se proti výzvě postavilo.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)