Dobré ráno, Moravo! – Brno se vložilo do hry o důstojné Janáčkovo muzeum, cenné listiny ohrožuje vlhkost a plíseň (2024)

Připravil Tomáš Kremr.

Hovoří muzikolog Jiří Zahrádka (Moravské zemské muzeum) a primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 3. 7. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Dobré ráno, Moravo!

Lit.: Kremr, Tomáš: Brno se vložilo do hry o důstojné Janáčkovo muzeum, cenné listiny ohrožuje vlhkost a plíseň. In web ČRo Brno, 3. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Po desítkách let sporů se konečně rýsuje řešení pro památník skladatele Leoše Janáčka v Brně. Do jednání se vložil magistrát města.

Brnu se zřejmě po desítkách let dohadů podaří zajistit důstojné muzeum skladatele Leoše Janáčka, od jehož narození letos uplynulo 170 let. Skladatele ve městě připomíná památník, který je ale ve špatném stavu. Vlhkost a plíseň ohrožuje i skladatelovy rukopisy zapsané na seznamu UNESCO. Magistrát se proto nedávno vložil do dlouholetých debat mezi vlastníky domu a provozovateli muzea, aby problém vyřešil.

„Teď jsme v tom UNESCOvém archivu Leoše Janáčka a slyšíte tady odvlhčovač, který tady musí běžet, abychom vůbec tady udrželi nějakou snesitelnou vlhkost a všechno nám zde nezplesnivělo,“ říká muzikolog Jiří Zahrádka z Moravského zemského muzea, který se stará se o Janáčkův archiv i památník ve dvou budovách.

Muzeum zvažovalo, že archiv kvůli tomuto stavu přestěhuje, ministerstvo kultury už na to loni vyčlenilo jeden milion korun. Stěhování cenných rukopisů ale zřejmě nebude nutné. Do řešení desítky let trvajících jednání o tom, komu bude památník patřit a kdo ho opraví, se vložila primátorka Markéta Vaňková z ODS, která uvedla:. „Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že se nám podařilo najít řešení. My jsme dlouhodobě jednali s biskupstvím, což je vlastník předmětné nemovitosti, o možnosti koupě té budovy. Ale ta jednání byla neúspěšná. Mně se v posledních měsících podařilo najít s panem biskupem společnou řeč.“  (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)