Osobnost Plus – Milan Babík (2024)

Milan Babík, ředitel knihovny Václava Havla. Nadace pro občanskou společnost mu udělila stipendium na střední internátní školu ve Spojených státech, v zahraničí pak pobyl celé tři dekády. Doktorát v mezinárodních vztazích má z Oxfordu a před několika týdny se stal ředitelem knihovny Václava Havla. Sledoval duel Biden – Trump? Měl by podle něj Biden z prezidentského klání odstoupit? A jaká je jeho hlavní obava z případu, že by se prezidentem USA stal Donald Trump, a z případu, že by jím byl Joe Biden? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 4. 7. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Tachecí, Barbora – jkd: Antisemitismus na univerzitách? Američtí studenti neznají politickou mapu ani dějiny, říká pedagog. In web ČRo Plus, 4. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je to opravdu neutěšená situace, obzvlášť pro mladší generace, které si nemají koho vybrat, hodnotí postoj americké společnosti k prezidentské volbě ředitel knihovny Václava Havla a vysokoškolský pedagog Milan Babík. Je možné, že Bidenovo rostoucí sebevědomí a zarputilost může způsobit více škod, než užitku? „Už je to spíš zaslepenost a neschopnost uvědomit si své vlastní hranice,“ říká Babík v pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí. (…)

S blížící se americkou prezidentskou volbou přibývá hlasů, které říkají, že by Joe Biden měl z klání odstoupit a přenechat své místo jinému kandidátovi z řad Demokratické strany. Biden přesto stále dává najevo vůli vytrvat.

„Na jednu stranu musím říct, že americké dějiny znají případy prezidentů, kteří byli zdravotními důvody vyřazeni z funkce. Woodrow Wilson po své druhé mrtvici prakticky dva roky nefungoval, vládla jeho žena. Ale dnes je svět extrémně rychlý, technologicky jsme v úplně jiné době,“ říká Babík, který ve Spojených státech studoval a v zahraničí pobyl celé tři dekády.

Podle vlastních slov ale pro demokratickou stranu nevidí žádné dobré východisko.

„Spojené státy nepřemýšlí jako celek. Je tam 60 až 70 milionů voličů Donalda Trupa, kteří jsou po implozi Joea Bidena v první debatě natěšení. U zbytku, to znamená voličů demokratů a nerozhodnutých, převládá kombinace zděšení a divokého smíchu, že tomu ani nechtějí věřit,“ popisuje situaci v americké společnosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)