Páteční večer – Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti (2006)

V dokumentárním pásmu věnovaném norskému dramatikovi budou hovořit František Fröhlich, Helena Fröhlichová, Hana Kofránková, Jan Antonín Pitínský, David Prachař, Karolína Stehlíková, Daniela Mrázová a Josef Balvín. Kromě rozhovorů uslyšíte i ukázky z rozhlasových či divadelních inscenací Ibsenových dramat. Připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

Natočeno v roce 2006. Premiéra 26. 5. 2006 (Vltava, 20:00 – 22:00 h.; 120 min). Repríza 16. 3. 2012; 21. 3. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) při příležitosti sto devadesátého výročí narození H. Ibsena (119 min).

Lit.: Boková, Marie: S Vltavou v květnu nejen na téma Ibsen. In Týdeník Rozhlas 25/2006, 12. 6. 2006 (recenze). – Cit.: Ibsenově výročí se Český rozhlas věnoval opravdu všestranně. Jak v nových nastudováních velmi náročných her na Vltavě, tak v pořadech řekněme vzdělávacích, jejichž poslech byl skutečným zážitkem. Páteční večer přiléhavého názvu – Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivosti – připravila Kateřina Rathouská s osobnostmi jako Fröhlichovi, Balvín, Pitínský, Kofránková, Prachař, Stehlíková a Mrázová. Pořad byl obohacen zajímavými ukázkami z Ibsenových inscenací divadelních, rozhlasových i televizních, a to archivních i zcela nových. J. A. Pitínský připravil v brněnském studiu prakticky nehraný text (s výjimkou liberecké činohry v režii Ivana Rajmonta) Když my mrtví procitáme – s vynikajícími hereckými výkony Ivany Valešové a Miloslava Mejzlíka. Velkou dramatickou báseň Peer Gynt nastudovala Hana Kofránková s výtečně, přesně obsazeným Ivanem Trojanem v titulní roli.

Lit.: Rathouská, Kateřina: Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti. In web ČRo 3 Vltava, 22. březen 2018 (článek). – Cit.: Proč byl Henrik Ibsen klíčovou osobností pro vývoj evropského dramatu a divadla 20. století, v čem spočívá humor jeho her, čím jsou výjimeční hrdinové a hrdinky, které vytvořil? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi dokumentární pásmo nazvané Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti. (…)

V pořadu z roku 2006, který připravila Kateřina Rathouská, hovoří překladatel a znalec Ibsenova života i díla František Fröhlich, bohemistka a germanistka Helena Fröhlichová, režiséři Hana Kofránková a Jan Antonín Pitínský, herec David Prachař, nordistky Karolína Stehlíková a Daniela Mrázová a dramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka Josef Balvín. Hosté také promluvili o prvních českých překladech a uvedeních Ibsenových textů a dozvíte se několik tipů, kudy se v Norsku vydat po dramatikových stopách.

Největší část pořadu je věnována dramatu Nora (Domov loutek). Kromě příběhu samotného si připomeneme i některé realizace této ve své době skandální a dodnes inspirativní hry. Pořad, který je také doplněn o ukázky z rozhlasových či divadelních inscenací.

Reprízu nabízíme při příležitosti 190. výročí narození H. Ibsena.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)