Tajemství barona Trencka (2010)

Připravil Stanislav Motl. Život a smrt nejslavnějšího vězně žaláře na hradě Špilberk barona Franze Trencka. Jeho smrt a „zmrtvýchvstání“ zaujala reportéra Stanislava Motla. Je to úplná báchorka nebo na jeho „oživnutí“ může být alespoň něco málo pravdy?

Účinkují Stanislav Motl, dr. Jiří Vaněk, dr. Madlen Ludquistová, MUDr. Alex Kropáč.

Premiéru vysílal ČRo 2 Praha 6. 3. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 9 (25 min.). Repríza 4. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: (d m): Tajemství barona Trencka. In web ČRo 4. 3. 2010 (anotace). – Cit.: Známe to z filmových horrorů. Někdo zemřel, jeho smrt byla ale jen zdánlivá a po požití nějaké látky ten „mrtvý“ znovu ožil. Podle některých legend se právě s pomocí takových zázračných látek v 18. století pokusil o útěk ze žaláře na brněnském hradě Špilberk zdejší nejslavnější vězeň baron Franz Trenck (1711–1749).

Je to úplná báchorka, nebo na tom může být alespoň něco málo pravdy? Baron Trenck je dnes sice bezpečně po smrti a jeho mumifikované tělo lze spatřit v kryptě kapucínského kostela Nalezení sv. Kříže v Brně, ale co když látky způsobující pouze zdánlivou smrt dodnes existují, ale jsou z různých důvodů přísně utajovány?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)