Upíři (2010)

Unikátní slovanské pohřebiště v Čelákovicích s projevy vampyrismu. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, dr. Jaroslav Špaček, Ing. Ivan Mackerle a další.

Premiéra vysílána na stanici ČRo 2 Praha 20. 3. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 11 (27 min.).

Pozn.: Varianta názvu Upíři, vampýři, nemrtví.

Lit.: Motl, Stanislav: Upíři, vampíři, nemrtví… In web ČRo 20. 3. 2010 (anotace). – Cit.: Vzrušují lidi po celém světě. Jen filmů co o nich bylo natočeno! Role upírů některým hercům přinesly celosvětovou slávu: Max Schreck, Klaus Kinski a především Béla Lugosi, který se s rolí patrona upírů hraběte Drákuly ztotožnil natolik, že přespával v rakvi.

A další příběh z nedávné doby: je tomu pět roků, kdy v rumunské vesnici Marutinu vykopali lidé mrtvolu učitele, kterou potom zhanobili. Proč? Ti lidé totiž měli strach z upírů. Celou záležitost pak řešili slovutní vědci z Americké akademie soudní medicíny.

Možná by tito pánové byli překvapeni, kdyby věděli o pozoruhodných nálezech v jiné zemi – v České republice. Například v Čelákovicích, kde v červenci 1966 došlo k unikátnímu nálezu. Archeologové našli kostry čtyř mužů z přelomu 10. a 11. století. Už na první pohled bylo patrné, že je tehdejší lidé považovali za upíry. Proč? A jaká je skutečnost?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Nejlepší pořad na poslouchání před usnutím :)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)