Zjevení (2010)

Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Matúš Lašut, Lašutová, P. Ivan Mahrik, P. Daniel Galajda, Jiří Kuchař.

Premiéra 10. 4. 2010 (ČRo 2 Praha) v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 14 (25 min.). Repríza 2. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 6. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Stopy, fakta, tajemství… In web ČRo 10. 4. 2010 (anotace). – Cit.: Lurdy, Fatima, Medžugorje… To jsou místa, kam se sjíždějí ročně statisíce poutníků z celého světa. Údajně se tu kdysi zjevila Panna Maria. Prameny, které tu po těchto událostech ze země vytryskly, mají prý léčivou moc. Mariánská zjevení provázejí lidstvo už tisíce let. V poslední době se jimi intenzivně zabývají nejenom teologové, ale třeba také lékaři, vědci a další lidé…

Mariánskými zjeveními nazýváme nadpřirozené události, ve kterých se Panna Marie zjevuje některým lidem, nejčastěji křesťanům, ne však vždy, avšak často lidem katolického vyznání, aby sdělila nějaké „nebeské poselství“. Zjevení se uskutečňují na různých místech celé planety. Výklad zjevení bývá porůzný. Některá jsou interpretována jako psychologický fenomén (výplod mozku, fantazie), jiná jako náboženský fenomén nebo teofanie.

Vědecké interpretace a bádání v některých případech nenabízejí výklad, který by popíral mystiku zjevení. Jednotlivé církve obvykle přistupují ke zjevením značně skepticky a samotné se velmi snaží o co nejpřesnější vědeckou analýzu, i proto ověřování takových událostí zabírá nekrátkou časovou periodu. Římskokatolická církev nenutí své věřící věřit zjevení, neboli tyto zjevení nejsou pro věřící žádným způsobem závazná. Církev pouze prohlašuje, že zjevení neodporuje žádnému z článku víry. Často je to nepřesně označováno jako uznání zjevení, ačkoliv o nadpřirozené podstatě takového zjevení církev přímo nic neříká.

Události mívají řadu společných a často i nevysvětlitelných jevů. Dodejme ještě, že mariánská zjevení se docela nedávno odehrála i na území bývalého Československa. O dvou z nich pojednává další díl cyklu Stanislava Motla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)