Zachraňte Jakuba Weisse (2010)

Připravil Stanislav Motl. Příběh Jakuba Weisse, Čechoslováka, který krátce po skončení druhé světové války odjel ilegálně do tehdejší Palestiny, aby tam bojoval za samostatný Stát Izrael. Tento příběh se stal inspirací pro válečný film USA Exodus, natočený roku 1960.

Účinkují Stanislav Motl, prof. Vladimír Nálevka a další.

Premiéru vysílal ČRo 2 Praha 5. 6. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 22 (28 min.). Repríza 26. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 12. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Stopy, fakta, tajemství… In web ČRo 5. 6. 2010 (anotace). – Cit.: Když v roce 1960 natočili Američané válečný film Exodus, který se stal i velkou hereckou příležitostí Paula Newmana, málokdo tušil, že inspirací pro tento snímek, jenž svou dramatičností zasáhl diváky po celém světě, se stal příběh Jakuba Weisse, Čechoslováka, který krátce po skončení druhé světové války odjel ilegálně do tehdejší Palestiny, aby tam bojoval za samostatný Stát Izrael…

Ve své rodné zemi je Jakub Weiss zapomenutým mužem. Přestože například v Izraeli o něm ví kdejaké malé dítě. Stanislav Motl se pokusil příběh Jakuba Weisse historicky rekonstruovat. Pracoval nejenom v českých, britských, ale zejména v izraelských archivech. Vznikl tak jedinečný, zároveň i rozporuplný, především ale tragický příběh člověka, který v rozhodující chvíli potlačil strach a smrt dokázal přijmout s neuvěřitelnou chladnokrevností.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)