Nikola Šuhaj loupežník (2010)

Připravil Stanislav Motl. Hledání pravdivého příběhu Nikoly Šuhaje v Kolčavě, pro nás tajemné zemi hlubokých lesů a nekonečných polonin.

Účinkují Stanislav Motl, Anna Štajerová, fotograf Rudolf Štursa.

Premiéru vysílal ČRo 2 Praha 12. 6. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 23 (28 min.). Repríza 5. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h) pod názvem Případ Nikoly Šuhaje; 10. 3. 2018 (ČRo Plus, 15:34 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Stopy, fakta, tajemství… In web ČRo 12. 6. 2010 (anotace) . – Cit.: Je tomu již 77 let, co spisovatel Ivan Olbracht vydal svého Nikolu Šuhaje loupežníka. Od roku 1933 do roku 1939 vyšel tento román v neuvěřitelných jedenácti vydáních. Byl přeložen do ruštiny, francouzštiny, polštiny, italštiny, němčiny, ukrajinštiny a do mnoha dalších jazyků. Pro čtenáře se Nikola Šuhaje stal symbolem svobody lidského ducha, jeho příběh je plný romantiky, lásky, dramatického života i dramatické smrti.

Sám Ivan Olbracht ovšem přiznal, že příběh Nikoly Šuhaje není ve všem úplně pravdivý, že je i částečně zidealizovaný a že mu šlo hlavně o to, vzbudit zájem lidí o tehdejší Podkarpatskou Rus, která byla tenkrát součástí Československa. Stanislav Motl se už poněkolikáté vydal do tajemné země hlubokých lesů a nekonečných polnin. Vydal se do Kolčavy, aby tam hledal pravdivý příběh Nikoly Šuhaje…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)