Tři muži a smrt (2010)

Připravil Stanislav Motl. Příběh lékaře, který tajně nabalzamoval a ukryl tělo divizního generála Heliodora Píky, popraveného v roce 1949 a příběh dvou mediků, kteří se rozhodli uchovat pro historii generálovu podobu.

Účinkují Stanislav Motl, prof. Jaroslav Kos, pluk. Ing. JUDr. Milan Píka, Ing. Vladimír Skorkovský, Ilona Podlenová, Věra Mejnerová.

Premiéru vysílal ČRo 2 Praha 19. 6. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 24 (28 min.). Repríza 19. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Stopy, fakta, tajemství… In web ČRo 19. 6. 2010 (anotace). – Cit.: Poprava divizního generála Heliodora Píky v roce 1949 je historiky právem považována za justiční vraždu. O průběhu celého procesu, o vykonstruované žalobě, o temné úloze tehdejšího prokurátora Karla Vaše, a posléze o statečné smrti tehdy dvaapadesátiletého generála Píky, bylo od roku 1989 již hodně napsáno. Na dané téma vznikla i řada studií či filmových dokumentů. Mnohem méně se však ví o úloze tří dnes již zapomenutých lidí, kterým tragická smrt generála Píky zasáhla tehdy hluboce do jejich životů…

Takřka neuvěřitelný příběh lékaře, který tajně nabalzamoval a ukryl tělo popraveného generála, a příběh dvou mediků, kteří se rozhodli uchovat pro historii podobu mrtvého Heliodora Píky, to je obsah dalšího dílu z cyklu Stanislava Motla, jehož premiéra začíná ve 12:15 hodin.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)