Svědek cely smrti (2010)

Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Bořivoj Bartoníček, dr. Johannes Tuchel, dr. Thomas Reichel.

Premiéru vysílal ČRo 2 Praha 26. 6. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 25 (28 min.). Repríza 3. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Stopy, fakta, tajemství… In web ČRo 26. 6. 2010 (anotace) . – Cit.: Před několika týdny skončily oslavy 65. výročí vítězství nad německým nacismem. Vzdali jsme hold vojákům na východní či západní frontě, vzpomněli jsme na oběti holocaustu, na účastníky Pražského povstání. Poněkud jsme ale zapomněli na tisíce vojáků bojujících na domácí frontě. Jestliže na západní a východní frontě, včetně například letců a parašutistů, padlo v bojových akcích okolo 7 000 našich lidí, na domácí frontě to bylo na 10 000 mužů a žen, kteří padli většinou pod gilotinou…

Jaké myšlenky asi provázely odsouzence na smrt? A co vlastně byli zač jejich kati? Jací byli v soukromí, kolik na popravách vydělávali a co s nimi bylo po válce?

Stanislav Motl pro další díl svého cyklu získal unikátní svědectví Bořivoje Bartoníčka, muže, kterého Lidový soudní dvůr v Berlíně odsoudil v roce 1944 k nejvyššímu trestu, aby pak strávil pět měsíců, zcela izolován, v cele smrti – čekáním na sekeru. Přežil jen zázrakem. Dnes je zřejmě posledním žijícím člověkem, který může podat autentické svědectví o životě v sousedství popravčí gilotiny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)