Příběh z Leningradu (2010)

Jan Sedmidubský. Unikátní svědectví ženy, která přežila obléhání města za 2. světové války. Ruska L. Chalupová od konce 50. let žije v Čechách a ještě pamatuje blokádu Leningradu za 2. světové války. Příběh provází hudba Šostakoviče, který také přežil leningradskou blokádu a stalinské represálie.

Natočeno v roce 2010. Premiéra  31. 1. 2010 (ČRo 6, 20:10 h.) v cyklu Téma. Repríza 11. 3. 2012 (ČRo 6, 20:10 h) v cyklu Téma. Repríza 15. 9. 2020 (ČRo Plus, 21:10 h.).

K poslechu zde.

Lit.: Sedmidubský, Jan: Příběh z Leningradu. In web ČRo, srpen 2010 (anotace). – Cit.: Lilia Chalupová je Ruska, která se do Československa provdala ve druhé polovině 50. let. Jako dvanáctiletá dívka zažila za druhé světové války blokádu Leningradu, která ji už v době školních let připravila prakticky o všechny přátele, vrstevníky i příbuzné s výjimkou nejužší rodiny. Jako zázrakem blokádu i válku přežila nejen ona, ale i její rodiče a bratr. Tím ovšem dramatické peripetie jejího života nekončily, protože její otec byl v době finsko-sovětské války zajat a tak se z něj po válce stal „nepřítel a zrádce lidu“. Do příběhu paní Chalupové jako vnitřní vypravěč vstupuje hudba Dmitrije Šostakoviče a také úryvky ze skladatelových pamětí, interpretované Josefem Somrem.

Příběh z Leningradu je dokumentem o statečnosti a nezměrné vůli k životu, všudypřítomných válečných útrapách i o strachu šířeném diktaturou. A také o hudbě, která o těchto pocitech může předat poselství dalším generacím.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Natočil ČRo6 v roce 2010.
Premiéra ČRo6 v neděli 31.01.2010 v 20:10, cyklus Téma.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)