Jeden nadějný a krátký život… (2010)

Připravil Stanislav Motl.  Život Oldřicha Dolečka, chlapce z Podorlicka, který je právem považován za nejmladšího českého protinacistického odbojáře.

Účinkují Stanislav Motl, Oldřichova sestra Hana Dolečková-Faltusová, spoluvězeň Josef Uher, ředitel památníku Moringen dr. Dietmar Sedlatschek, spoluvězeň Kurt Oskar Schindler a historička dr. Suzanne Heimová.

Natočeno 2010. Premiéra 9. 10. 2010 (ČRo 2 Praha) v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 31 (28 min.).

Pozn.: Jako spojka mezi ilegálními pracovníky organizace Obrana národa působil Oldřich Doleček ještě jako školák. Chodil teprve do deváté třídy, když byl zatčen gestapem. Podle vzpomínek vězňů udivoval ostatní svou odvahou a mimořádně pevnou vůlí. Zaplatil však nejvyšší cenou….. Donedávna nevěděli ani jeho nejbližší, kde a hlavně jak skončil. Při svém pátrání Stanislav Motl narazil na jedno neobyčejně bolestné a dosud často ještě tabuizované téma – na téma temné doby, kdy na jedné straně stáli úctyhodní němečtí lék aři a vědci, posedlí nejrůznějšími údajně vědeckými výzkumy, a na druhé straně bezbranné děti, oběti těchto pseudoexperimentů.

Lit.: Motl, Stanislav: Chlapec mezi vrahy. In web ČRo 12. 10. 2010 (anotace). – Cit.: Byl to jeden nadějný a krátký život. Život Oldřicha Dolečka, chlapce z Podorlicka, který je právem považován za nejmladšího českého protinacistického odbojáře…

Jako spojka mezi ilegálními pracovníky organizace Obrana národa působil ještě jako školák. Chodil teprve do deváté třídy, když byl zatčen gestapem. Podle vzpomínek spoluvězňů udivoval ostatní svou odvahou a mimořádně pevnou vůlí. Zaplatil však nejvyšší cenou.

Donedávna nevěděli ani jeho nejbližší kde a hlavně jak skončil. Stanislav Motl se před časem rozhodl zjistit, co se s Oldou stalo. Při svém pátrání však narazil na jedno neobyčejně bolestné a dosud často ještě tabuizované téma. Na téma jedné temné doby, kdy na jedné straně stáli úctyhodní němečtí lékaři a vědci, posedlí nejrůznějšími údajně vědeckými výzkumy, a na druhé straně bezbranné děti, oběti těchto psudoexperimentů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)