Lynč (2010)

Připravil Stanislav Motl. Nenávistný útok na Jana Svitáka, filmového herce, režiséra a producenta na konci II. světové války.

Účinkuje Stanislav Motl, režisér Otakar Vávra, filmový historik dr. Petr Bednařík, vedoucí Archivu Kanceláře prezidenta republiky dr. Pavel Zeman, akad. arch. Karel Černý, kameraman Jaromír Holpuch a Vilém Sviták.

Premiéru vysílal ČRo 2 Praha 25. 9. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 29 (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Lynč. In web ČRo 25. 9. 2010 (anotace). – Cit.: Poslední zářijové Stopy, fakta, tajemství dostaly podtitulek Lynč. Ve čtvrtek 10. května 1945, pouhý den po skončení druhé světové války, vlekl po pražské dlažbě zfanatizovaný dav bezbranného člověka. Kdosi ho označil za kolaboranta a to stačilo…

Hodní a slušní otcové rodin, obětavé a milující manželky, ti všichni měli v očích nenávist a tloukli ocejchovaného nešťastníka vším, co jim zrovna přišlo pod ruce. Tak ho dokopali až ke kostelu svatého Martina. A tam ho nechali zabít.

Onen mrtvý muž se jmenoval Jan Sviták. Ve své době známý filmový herec, režisér a producent. Mezi jeho slavné filmy, které režíroval, patří mimo jiné Hlídač číslo 47, kdy se na režii podílel s Josefem Rovenským a dodnes slavná komedie Přednosta stanice s nezapomenutelným Vlastou Burianem v hlavní roli.

Proč musel Jan Sviták zemřít? Proč zrovna tak potupným způsobem? A byl opravdu kolaborant? Co když naopak musel zemřít proto, že hodně věděl a leckdo měl zájem na tom, aby už nikdy nepromluvil. Právě o tom je další pokračování cyklu Stanislava Motla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)