Jean Marais, nebo Jan Mareš? (2010)

Připravil Stanislav Motl. Jsou kořeny světově proslulého francouzského herce ve Francii, anebo v Čechách nedaleko Nového Města nad Metují?

Účinkují Stanislav Motl, spisovatel Jiří Žák, učitel Milan Richter, Olga Richterová a Marie Voborníková.

Premiéra 2. 10. 2010 ( ČRo 2 Praha) v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 30 (30 min.). Repríza 10. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Jean Marais nebo Jan Mareš? In web ČRo 2. 10. 2010 (anotace). – Cit.: V prvních říjnových Stopách, faktech, tajemstvích … se vydáme za francouzským hercem Jeanem MARAISEM, který nám stále zůstává v paměti. Přestože od jeho smrti uplynulo už více než 10 let, stále se s ním, hlavně prostřednictvím filmů, které stihl za svůj život natočit, můžeme setkávat a stále obdivovat…

Nezapomenutelný představitel romantických hrdinů, herec, který se stal idolem několika generací. Byl ale také sochařem, keramikem, malířem, spisovatelem. Nelze nevzpomenout jeho stěžejní filmy – například Hrbáč, Hrabě Monte Christo, Železná maska či jeho pozdější role v sériích komedií o Fantomasovi. Ale i on, jak už to u slavných lidí bývá, měl jedno své velké tajemství. A toto tajemství nikomu nikdy nevyjevil. Je to tajemství jeho původu.

Jean Marais, který zemřel 8. listopadu 1998, patří právem do toho nejvzácnějšího kulturního dědictví, které Francie světu nabízí. Co když ale kořeny Jeana Maraise  nejsou ve Francii, ale jinde: V Čechách! Nedaleko Nového Města nad Metují.

Je možné, aby Jean Marais pocházel z rodiny bohuslavických Marešů? Alfred Villain – Marais se narodil v roce 1882. Byl snad oním tajemným Janem Marešem? A nebo to byl někdo úplně jiný? Někdo další, se kterým měla Jeanova matka milostný vztah? A kromě toho – jméno Marais je ve Francii vcelku běžné. Znamená „bažina, bláto.“ Podobnost jmen Mareš a Marais nemůže být tedy věrohodným důkazem. Jsou jiné důkazy? Autor pořadu  Stanislav Motl se pokusí najít odpovědi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)