Šifra Karla IV. (2010)

Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Proč Karel IV. ještě za svého života zásadně překomponoval Svatováclavskou korunu? Co tím chtěl vyjádřit? Jak rozluštit dávnou šifru? A jaká poselství chtěl po sobě zanechat?

Účinkují Stanislav Motl, Andrej Šumbera, dr. Petra Burdová, dr. Jan Hiršl, Libor Gottfired.

Natočeno 2010. Premiéra 23. 10. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 33 (30 min.). Repríza 12. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 18. 3. 2018 (ČRo Plus, 7:33 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Šifra Karla IV. In web ČRo, říjen 2010 (anotace). – Cit.: Co nám vyvstane na mysli, když před námi někdo vysloví dejme tomu: České korunovační klenoty? Nebo – Svatováclavská koruna? Cítíme dědictví dávných věků …

Vybavujeme si obrazy z korunovace českých králů. Vnímáme nezpochybnitelné symboly české samostatnosti a státnosti. Jedinečnost Českých korunovačních klenotů umocňují tradiční rituály staré už mnoho staletí. Mohou být vystavovány pouze při významných událostech a pouze na území Pražského hradu. Dotknout se těchto předmětů mohou pouze vyvolení jedinci.
V celém tom souboru korunovačních klenotů Království českého je výjimečná a neopakovatelná právě Svatováclavská koruna. Jak o ní svého času napsal dokumentarista a spisovatel Jan Boněk: „Skrývá v sobě tajemství jedinečnosti. Má v sobě zakletou posvátnost a tajemství.“
Stanislav Motl se pokusí hledat odpovědi na otázky, které vzrušují badatele nejenom u nás, ale i v dalších evropských zemích: Proč Karel IV. ještě za svého života Svatováclavskou korunu zásadně překomponoval? Co tím chtěl vyjádřit? Jak rozluštit dávnou šifru? A jaká poselství chtěl Karel IV. po sobě zanechat? Odpověď se dozvíme v repríze, kterou vysíláme po 12:15 hodině. Poslouchejte Stopy, fakta, tajemství …

Upozorňujeme, že od října 2010 budou zvukové záznamy pořadu Stopy, fakta, tajemství … zveřejňovány pouze na dobu 5 týdnů! Poté budou z audioarchivu staženy!!!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)