Dramaťáci (2010)

Vzpomínkový dokument, jehož prostřednictvím si připomeneme herečku a pedagožku Věru Pánkovou, která dala základy hereckého umu třeba i Igoru Barešovi.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2010. Premiéra 17. 11. 2010 (ČRo Olomouc, 10:05 h.).

Lit.: anonym: Soubory: Žerotín – LŠU / ZUŠ – lit. dram. obor. In Databáze českého amatérského divadla, b. d. (článek). -  Cit.: LDO LŠU Olomouc patřil k jedněm z prvních v republice a jeho zakladatelka Věra Pánková, která ho vedla v letech 1965–1991, patřila k prvním propagátorům a metodikům dramatické výchovy. Sázela na rozvíjení dětské spontaneity moderní dramatické hry, kterou využívala i k nenásilnému zvládání danému prvku odpovídajících prvků herecké abecedy. Její inscenace byly charakteristické důrazem na osobnost dětských představitelů a jen funkční, minimální scénografii. Věra Pánková se významným způsobem zasloužila o kultivaci dětského divadla, jeho postupů a forem, které souvisely i s trendy netradičního divadla své doby.
1971 V. Pánková, J. E. Acura: Polévka z kaménků, Zlatá kulička, r. M. Marková, účast OP Velká Bystřice.
1976 Pánková-Kuršová: Jak princezny spaly na hrášku, r. V. Pánková, účast OP Velká Bystřice.
Z inscenací hraných dětmi školního věku (zároveň DRS a DDS) byla úspěšná mj.
1977 – Pohádky, r. M. Mašatová. Účast OP Velká Bystřice.
1978 – Čím budu (Vladimír Majakovský), hraná na Národní přehlídce dětských recitátorů a recitačních kolektivů v Mělníku a na Wolkrové Prostějově,
1978 se soubor také účastnil Krajské přehlídky MJF ve Valašském Meziříčí se třemi zdramatizovanými povídkami A. P. Čechova. V osmdesátých letech soubor hrál na Kaplickém divadelním létě a Šrámkově Písku a prošla jím řada pozdějších profesionálních divadelníků.

1980 – LŠU Žerotín, V. Nezval a P. Šrut: Aby byl člověk dlouho živ. Účast na NP dětská recitace.

1983 – Věra Pánková – Karel Havlíček Borovský: Král Lávra, Národní přehlídka dětských recitátorů a recitačních kolektivů, Mělník.

1984 – J. Hašek: Lásko, ó, lásko, mocná čarodějko, účast na ŠP.

1984 – E. Chmelová: Hra na Robina Hooda, r. V. Pánková. Účast OP Velká Bystřice.

1985 – Věra Pánková – Jan Vladislav: O třescích a plescích, KP Rýmařov, NP Kaplické divadelní léto.

1985 – Komedie o Františce, r. V. Pánková. Účast OP Velká Bystřice.

1986 – ročníkový kolektiv pod vedením Věry Pánkové, pásmo folklórních textů zarámované novoroční hrou, ústřední kolo národní soutěže LDU LŠU v Mostě, prvé místo.

1986 – O. Moravec: Tři sestry, r. V. Pánková. Účast OP Velká Bystřice.

1987 – J. Žák: Študáci a kantoři, r. V. Pánková. Účast OP Velká Bystřice.

1989 – Věra Pánková – Elena Chmelová: Hra na Robina Hooda, Kaplické divadelní léto, Kaplice 1988 / Národní přehlídka LDO LŠU, Most.

1989 – Věra Pánková – Jan Vladislav: O třescích a plescích, Kaplické divadelní léto.

1989 – Věra Pánková – Josef Václav Sládek-Vítězslav Hálek: Na jaře, Národní přehlídka dětských recitátorů a recitačních kolektivů, Mělník 1989 / Národní kolo LDO LŠU, Most.

Navázala A. Petrová, provdaná Palarčíková, po V. Pánkové uč. LDO LŠU / ZUŠ Žerotín (v pol. 90. let působila krátkou dobu v ZUŠ Žerotín v pobočce ve Velké Bystřici, viz).
DDS, ze starších členů od 1995 DS Švam.

1990 4. ročník LDO LŠU Žerotín, ved. Alena Petrová, František Hrubín–Alena Petrová: O Palečkovi, který vyrostl a Princeznička na bále, účast na NP Dětské div. léto Prachatice.

1991 5. ročník LDO ZUŠ Žerotín, ved. Alena Petrová, Olga Hejná–Alena Petrová. Tonka a Zuzka, účast na NP Dětské div. léto Prachatice.

1993 vedoucí Alena Palarčíková.

1993 1. ročník II. cyklu LDO ZUŠ Žerotín, Alena Palarčíková a kolektiv souboru: Nebát se tmy (inspirováno básničkou Strach z knihy Jana Kašpara Tulikráska), účast na NP Dětské div. léto Prachatice.

1995 – Věra Pánková – Jacob a Wilhelm Grimmové: O Šípkové Růžence, Dětská scéna, Ústí nad Orlicí.

2001 DDS ZUŠ Žerotín Jarni probuzení (Wedekind).

2007 – ZUŠ Žerotín, Jáchym Topol: Indiánské příběhy, r. Ivana Něměčková. Účast KP a CP Dětská scéna.

2008 – ZUŠ Žerotín, Miloš Macourek: O Běláskovi, r. Alena Palarčíková. Účast KP DS Olomouc. Ocenění poroty.

2008 – ZUŠ Žerotín, podle knihy Daniely Fischerové Lenka a Nelka neboli Aha: Aha!, r. Alena Palarčíková. Účast KP DS Olomouc. Doporučeno k přímému postupu na celostátní přehlídku. Účast NP Dětská scéna, Trutnov.

2010 – Kusy lidí, z písňových textů skupiny Mňága a Žďorp: Lidé jsou spokojeni, r. Ivana Němečková. Účast na KP Mladá scéna, Prostějov – doporučení na 1. místě na NP Mladá scéna. Účast na NP Wolkrův Prostějov (cena poroty a cena diváka) – nominace na NP JH. Účast na NP Jiráskův Hronov.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)