Páteční večer – Setkání s Nedivadlem Ivana Vyskočila (1996)

Pásmo vyprávění, vzpomínek, písniček a záznamů z představení věnované tvůrčí práci známého divadelníka, spisovatele a pedagoga. Připravil Jiří Vondráček. Na pořadu spolupracovala Sabina Langerová. Režie Markéta Jahodová.

Hovoří Ivan Vyskočil a další. Komentář čtou Růžena Merunková a Rudolf Kvíz.

Natočeno 1996. Premiéra 14. 6. 1996 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 22:50 h.).

Pozn.: Pořad je součástí volné řady věnované předním českým a světovým dramatikům. Doktor Ivan Vyskočil je však osobnost v mnoha ohledech výjimečná a jakémukoli běžnému zařazení se vymykající. Přestože je autorem několika povídkových sbírek, za spisovatele se nepovažuje, a ačkoliv je rovněž autorem četných divadelních textů, nejspíš by nesouhlasil ani s označením „dramatik“. A právě tak jako – třebaže vystudoval herectví na Státní konzervatoři a herectví a režii na DAMU a kromě vystupování ve svém Nedivadle hrál v několika filmech, účinkoval a účinkuje v rozhlase a v televizi – nepovažuje svou „jevištní“ existenci za herectví, alespoň ne v onom vžitém smyslu. Když už je nucen v rozhovorech své aktivity nějak jednoznačněji pojmenovat, hovoří o sobě jako o divadelníkovi, což je pojem ve vztahu k jeho činnosti asi nejvýstižnější; jeho Nedivadlo (od roku 1990 jej prozatím neprovozuje) neznamená nic jiného než svébytný typ improvizovaného autorského divadla, které se realizuje jako otevřená dramatická hra, v níž každý z jejích partnerů přebírá odpovědnost za určité společné téma.
Dnes vzpomínají na vznik někdejších text-appealů v Redutě a na založení Divadla Na Zábradlí Ivan Vyskočil a Jiří Suchý, Leoš Suchařípa, Přemysl Rut, Zdeněk Hořínek. Nejvýznamnější částí pořadu jsou ukázky z velice vzácných zvukových snimků z představení Poslední den, Evokace, Na staré motivy, Cesta do Úbic a Haprdáns. Setkání s Nedivadlem Ivana Vyskočila provázejí písničky v interpretaci Jiřího Suchého, Ljuby Hermanové a Přemysla Ruta. (jv)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)