Hra o život aneb Sám mezi vrahy (2010)

Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Historie druhé světové války vzrušuje jedinečnými a často až neuvěřitelnými lidskými osudy a příběhy. To je i případ slovenského a později izraelského občana Alexandera Breuera.

Účinkuje Stanislav Motl, Alexander Breuer.

Natočeno 2010. Premiéra 18. 12. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 41 (28 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Hra o život. In web ČRo 18. 12. 2010 (anotace). – Cit.: Historie druhé světové války vzrušuje mimo jiné jedinečnými a často skoro až neuvěřitelnými lidskými osudy a příběhy. To je i případ slovenského a později izraelského občana Alexandera Breuera …

Přestože se v jedné chvíli ocitl v bezprostředním ohrožení smrti, dokázal se jí v posledním okamžiku vyhnout. Ale za cenu toho, že zapřel svůj původ. A co víc – stal se příslušníkem Pohotovostních oddílů Hlinkovy gardy, jedné konkrétní vražedné jednotky, která se po potlačení Slovenského národního povstání soustřeďovala hlavně na pronásledování prchajících židovských obyvatel. Alexandr Breuer začal tehdy hrát riskantní hru o život. Už tehdy měl před sebou jeden jediný cíl: Přežít. Přežít, aby se mohl po válce zapojit do pátrání po členech vražedného komanda a aby je posléze z jejich zločinů usvědčil. Ovšem jeho neobyčejně vyčerpávající hra poznamenala celý jeho pozdější život.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)