Staroměstský orloj (2010)

Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla.

Účinkují Stanislav Motl a Jakub Malina.

Natočeno 2010. Premiéra 1. 1. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 43 (28 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Staroměstský orloj. In web ČRo 1. 1. 2011 (anotace). – Cit.: Staroměstský orloj je nejstarším funkčním zařízením tohoto typu v Evropě. Po Karlově mostě a Pražském hradu je to nejčastěji navštěvována památka Prahy. A lidé, pokaždé, když mají možnost vidět orloj v činnosti, žasnou …

Není tomu tak dávno, kdy si pražský orloj prohlédlo i několik odborníků ze švédské Upsaly. Obdivovali unikátní technické zařízení, které pracuje již od 15. století, vzdali hold astronomické části orloje, také jeho výzdobě. A pak jeden z odborníků, podle vyprávění dlouholetého orlojníka Otakara Zámečníka, řekl něco v tom smyslu, že pražský orloj lze přirovnat k raketoplánu 15. století. Vyjádřil tak skutečnost, že dávní tvůrci orloje vytvořili na svou dobu zcela ojedinělé a nevídané dílo.

Dodejme, že staroměstský neboli pražský orloj je ojedinělý dodnes. A kromě toho stále ukrývá mnohá tajemství. Například: Kdo je vlastně autorem orloje? Byl to legendami opředený mistr Hanuš, kterého prý pražští radní, aby již nikdy nemohl postavit podobné dílo, nechali oslepit? A kdo byli zasvěcenci z kamenických hutí, kteří na orloji zanechali poselství pro příští generace?
Některá z těchto tajemství se pokusil rozluštit Stanislav Motl, a sice v dalším pokračování svého cyklu Stopy, fakta, tajemství …

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)