Hitlerovy sochy v Čechách (2010)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla.  V průběhu druhé světové války se stal Adolf Hitler majitelem pravděpodobně největší osobní umělecké sbírky světa. Odborníci odhadovali její hodnotu na více než sto milionů liber. Mnohé tyto exponáty zůstaly i po roce 1945 na našem území…. Aniž by kdokoli věděl, že jde vlastně o sbírku Adolfa Hitlera.

Účinkují Stanislav Motl a Jiří Kuchař.

Natočeno 2010. Premiéra 8. 1. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 44 (28 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Hitlerovy sochy v Čechách. In web ČRo 8. 1. 2011 (anotace). – Cit.: Byl to objev, který zvedl ze židlí hledače pokladů z celé Evropy…

Někteří znalci považují tento nález (poté, co u nás v roce 1946 Američané, nedaleko Štěchovic, vyzvedli a odvezli část archivu nacistické bezpečnostní služby SD, aby nám pak později něco z této kořisti vrátili) za druhý nejvýznamnější od roku 1945. Avšak v Čechách, kde byl tento poklad před dvěma lety nalezen, však oficiální místa zatvrzele mlčí. Proč? Protože bychom museli přiznat, že tu dodnes ukrýváme osobní majetek Adolfa Hitlera? V průběhu druhé světové války se stal Adolf Hitler majitelem pravděpodobně největší osobní umělecké sbírky světa. Odborníci odhadovali její hodnotu na více než sto milionů liber. Nejmasovější vrah v novodobých dějinách exponáty, o které měl zájem, loupil. Ale také je, byť zpravidla pod cenou, kupoval. Hitler sbíral všechny možné umělecké předměty, hlavně obrazy a sochy. A jak se vzápětí dozvíme, mnohé tyto exponáty zůstaly i po roce 1945 na našem území. Aniž by u nás kdokoliv věděl, že jde o sbírku Adolfa Hitlera.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)