Lucernastory (2010)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Palác Lucerna je pozoruhodným fenoménem nejenom pražského, ale také českého kulturního světa. Je to vlastně město ve městě…

Účinkují Stanislav Motl, architekt Zdeněk Lukeš, Vilém Pruner, herec Oleg Reif. Ze záznamu hovoří František Spurný.

Natočeno 2010. Premiéra 15. 1. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 45 (28 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Lucernastory. In web ČRo 15. 1. 2011 (anotace). – Cit.: Palác Lucerna je pozoruhodným fenoménem nejenom pražského, ale také českého kulturního světa. Je to vlastně město ve městě …

Jedinečný komplex domů, kterému jejich tvůrce, stavitel Václav Havel, dal, společně se svými spolupracovníky, zcela osobitou tvář. Příběh Lucerny, je vlastně příběhem dávných tvůrců, architektů, stavitelů, řemeslníků, dělníků, kteří svým fortelem a umem vlastně předběhli dobu.

Lucerna však znamená ještě mnohem více. Procházely tudy naše novodobé dějiny. Objevovaly se tu nejslavnější české i zahraniční hvězdy. Odehrávaly se zde nejvýznamnější společenské události a nemohl zde chybět nikdo, kdo tenkrát chtěl něco znamenat.

V době německé okupace sem chodili slavní herci, slavné herečky, také ale nejvyšší nacističtí pohlaváři.

Lucerna a její Genius loci pamatuje i na slavné lidi, kteří tu často prožívali své vzestupy a pády. A Lucerna, jak v dalším pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství … poznáme, má také svá tajemství.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)