Poslední z Titaniku (2010)

Dávné příhody a nová svědectví Stanislava Motla.  Za rok tomu bude rovných sto let, kdy se v noci ze 14. na 15. dubna 1912 potopila, po srážce s ledovcem, loď Titanic; v té době největší a nejluxus- nější plovoucí hotel, symbol toho nejdokonalejšího, co tehdejší osobní námořní plavba nabízela. Osud Titaniku je v mnohém obestřen tajemstvím. Tajemství obestírá i příběh jistého Michala Navrátila, jednoho z pasažérů …

Účinkují Stanislav Motl, cestující z Titaniku Michel Navratil, dcery Elisabeth a Michelle Navratil, vnukové Pierre a Dennis, zeť Robert.

Natočeno 2010. Premiéra 22. 1. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 46 (28 min.). Repríza 8. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Poslední z Titaniku. In web ČRo 22. ledna 2011 (anotace). – Cit.: Za rok tomu bude rovných sto let, kdy se v noci ze 14. na 15. dubna 1912 potopila, po srážce s ledovcem, loď Titanic. V té době největší a nejluxusnější plovoucí hotel, symbol toho nejdokonalejšího, co tehdejší osobní námořní plavba nabízela…

Tehdy zahynulo na patnáct set cestujících a členů posádky. Přestože od té doby prožil svět řadu dalších katastrof, včetně dvou ničivých světových válek, s desítkami miliónů obětí, příběh Titaniku lidstvo stále nějakým způsobem vzrušuje. Zejména poté, co se v roce 1985 podařilo americko – francouzskému týmu podmořských archeologů objevit, v hloubce 4 000 metrů, vrak proslulého zámořského parníku.O Titaniku vychází stále spousta knih, natáčejí se filmové dokumenty. Dodnes máme v paměti mimořádný úspěch oscarového filmu Jamese Camerona z roku 1997 s Leonardem diCapriem a Kate Winsletovou v hlavních rolích. Včetně úvodní oscarové písně My Heart Will Go On v podání Celine Dion.

Přesto je osud Titaniku v mnohém obestřen tajemstvím. Tajemství obestírá i příběh jistého Michala Navrátila, jednoho z pasažérů Titaniku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)