Ohnivý Vavřinec aneb Praha v moci teroristů – 21. červen 1689 (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla.  Ti, co útok na Prahu připravovali, patřili k nejbližším lidem francouzského krále Ludvíka XIV a tedy i k elitě tehdejší Francie. Co je zajímavé – drtivá většina tehdejších teroristů byli Češi…

Účinkují Stanislav Motl a Otomar Dvořák.

Natočeno 2011. Premiéra 6. 2. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 48 (28 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Ohnivý Vavřinec (aneb Praha v moci teroristů). In web ČRo 6. 2. 2011 (anotace). – Cit.: Jestliže město New York mělo své 11. září 2001, tak Praha měla svůj 21. červen 1689. Tehdy totiž došlo k dnes již zapomenutému, ale zároveň také k největšímu teroristickému útoku na Prahu…

Tomuto útoku se se svou ničivostí částečně vyrovnalo snad už jen americké bombardování Prahy 14. února 1945, kdy přišlo o život na sedm stovek lidí a zničena byla více než stovka budov. Avšak mezi útokem z roku 1689 a bombardováním v roce 1945 byl jeden zásadní rozdíl: Zatímco americké bomby dopadaly na Prahu vinou chybné navigace a rozhodně tu nešlo o záměrný teroristický čin, útok v roce 1689 byl cílený, chladnokrevně připravovaný.

Ti, co tenkrát na konci 17. století útok na Prahu a další česká města připravovali, patřili k nejbližším lidem francouzského krále slunce Ludvíka XIV. A tedy i k elitě tehdejší Francie. A co je zajímavé, drtivá většina tehdejších teroristů byli Češi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)