Mraky nad Barrandovem (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Byl to nefalšovaný pokus o převrat. Měl to být, řečeno jistou nadsázkou, puč.

Účinkují Stanislav Motl, Zdena Sulanová, kameraman Jaromír Holpuch, historik Dr. Petr Bednařík, historik Dr. Pavel Zeman, Jiří Sirotek a historička dr. Helena Krejčová.

Natočeno 2011. Premiéra 13. 2. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 49 (28 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Mraky nad Barrandovem. In web ČRo 13. 2. 2011 (anotace). – Cit.: Byl to nefalšovaný pokus o převrat. Měl to být, řečeno jistou nadsázkou, puč. Hrstka několika Čechů, bylo to právě v den obsazení naší země německými nacisty 15. března 1939, se pokusila ovládnout barrandovské filmové ateliéry a celý náš tehdejší filmový průmysl.

Barrandovské filmové ateliéry se tehdy měly stát evropským Hollywoodem. Alespoň tak to plánovali němečtí nacisté. Osobně o to usiloval i ďáblův náměstek a velmistr propagandy Joseph Goebbels.

Filmy se tu točily od jara 1933 v na svou dobu neobyčejně moderních ateliérech, které svým zařízením a promyšleným rozvržením vnitřního prostoru odpovídaly nejvyšším nárokům tehdejších filmařů. Svým technickým vybavením patřily k nejmodernějším v celé Evropě.

Jenomže několik českých pučistů, které tehdy považoval leckdo za blázny, narušilo poněkud německým nacistům jejich plány. To i přesto, že si byli ideově hodně blízcí. Co to bylo za lidi? Jaké měli cíle. A co byl zač neoficiální vůdce tehdejších pučistů, režisér Václav Binovec?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)