Strašlivá Inge (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Co měly společného dozorkyně SS, zoufalá vězeňkyně, účastnice pochodu smrti a jedno vyděšené německé děvčátko?

Účinkují Stanislav Motl, Renata Dyndová, Waltraude (Traudi) Elnfeldová (?), Renate Silbigerová-Dyndová, Frank Berger, Gudrun Himmler-Burwitz.

Natočeno 2011. Premiéra 20. 2. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 50 (28 min.). Repríza 12. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Strašlivá Inge. In web ČRo 20. 2. 2011 (anotace). – Cit.: Co měly společného dozorkyně SS, zoufalá vězeňkyně, účastnice pochodu smrti a jedno vyděšené německé děvčátko? Všechny tři se ocitly v jeden čas na jednom místě. Bylo to na jaře pětačtyřicátého roku a bylo to v jižních Čechách. Ve Volarech…

Od konce roku 1944 do května 1945 se smrtící cestou vydaly stovky pochodů smrti. Odhaduje se, že jenom na území České republiky je dodnes několik desítek neodhalených hromadných hrobů obětí pochodů smrti, ve kterých by měly být ostatky mnoha set vězňů.

Pochod do Volar byl v mnohém výjimečný. Například tím, že se v jednu chvíli protknul s desítkami dětí. Německých dětí, kterým bylo souzeno, aby se právě tady přesvědčily o tom, jaké hrůzy generace jejich otců způsobila.

Stanislav Motl v té souvislosti rovněž pátrá po organizaci Stille-Hilfe (Tichá pomoc), jejímž cílem je pomáhat bývalým nacistickým válečným zločincům.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)